Αντλίες θερμότητας

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας είναι το μέλλον της θέρμανσης για το χώρο σας. Πρόκειται για μια μηχανή που έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει τη θερμότητα από ένα χώρο και να τη μεταφέρει σε άλλον. Η αντλία θερμότητας ουσιαστικά αντλεί ενέργεια από το εσωτερικό της κατοικίας ή του εκάστοτε χώρου και την απορρίπτει στο περιβάλλον, και κατ' αυτόν τον τρόπο μεταβάλλεται η θερμοκρασία της κατοικίας. Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν όλα τα ψυκτικά μηχανήματα και βασίζεται στο φαινόμενο της ψύξης ενός υγρού, όταν αυτό εξαερώνεται. Με την αξιοποίηση αυτού του φαινομένου, πετυγχάνεται η δέσμευση θερμότητας από ένα ψυχρό περιβάλλον (αέρας, νερό, έδαφος) και η μεταφορά της σε ένα θερμότερο (κατοικία, κτίριο, κλπ).

Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι σχετικά υψηλό, αλλά η εξοικονόμηση χρημάτων που επιτυγχάνεται μπορεί να ξεπεράσει και το 75%! Ακόμα, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει τους 80 βαθμούς Κελσίου, η λειτουργία της είναι αθόρυβη και μπορεί η κατοικία με την αντλία να έχει λειτουργίες θέρμανσης, ψύξης αλλά και ζεστό νερό χρήσης. Λειτουργούν όλο το 24ωρο και σε θερμοκρασία που κυμαίνεται από -25oC μέχρι +45oC, ενώ η απόδοσή τους παραμένει υψηλή. Συνολικά, αποτελούν τη μοναδική συσκευή που μπορεί να καλύψει τις συνολικές ανάγκες μιας κατοικίας σε ψύξη, θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, με τον πιο οικονομικό και εύκολο τρόπο.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα, η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί είτε τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε του εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα. Έτσι, εξοικονομείτε πολύ περισσότερη ενέργεια ενώ έχετε μεγαλύτερες αποδόσεις στη θέρμανση και πληρώνετε μόνο ένα μικρό ποσό ρεύματος. Μεγάλη εξοικονόμηση επιτυγχάνεται επίσης και στην περίπτωση που η αντλία συνδυαστεί με ενδοδαπέδια θέρμανση αντί για σώματα καλοριφέρ.

Το χειμώνα, η αντλία θερμότητας λειτουργεί ως εξής: Το ψυκτικό υγρό, χάρη στην ψυχρή θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος, παγώνει και εκτονώνεται στην εξωτερική εγκατάσταση της αντλίας. Η διαδικασία αύξησης της θερμοκρασίας της ενέργειας που έχει αντληθεί διοχετεύεται στο εσωτερικό περιβάλλον (κατοικία, επαγγελματικός χώρος, κλπ), μέσω των θερμαντικών σωμάτων, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του εσωτερικού. Το καλοκαίρι, αντίθετα, αντλείται η θερμότητα του εσωτερικού και απορρίπτεται στο περιβάλλον, μειώνοντας έτσι τη θερμοκρασία του εσωτερικού.

Τέλος, οι αντλίες θερμότητας κατατάσσονται στα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κατά συνέπεια επιτυγχάνεται και η προστασία του περιβάλλοντος. Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα μειώνεται κατά 50%, ενώ δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ορυκτά καύσιμα.